15.06.2025
 
מבשלת הגיבור, הבירגארדן הגלילי בכרמיאל

 

 

מאת נילי ארנועם

 

אין כמו לטייל בגליל. ועכשיו יותר מתמיד זהו צו השעה. לאחר צו 8, לאחר צו הגיוס, זהו צו המצפון שלנו, לעלות הגלילה, להעלות את המורל של המפונים ולהעלות את המורל שלנו, שלכם, של כולנו. זהו צו השעה, אבל הגליל מתעורר בקצב של צב, וצריך לזרז  אות קצת.

הגליל מלא צימרים מפתים, עם נוף מרהיב, עם ג'קוזי, עם בריכות שחיה וגם בלי. בכל פעם כשאני אומרת לבן זוגי, בוא נצא להתאוורר בצימר בגליל, התשובה היא "ומה נעשה שם?" ובאמת  בשעות היום אין בעיה אבל כשבא הערב, אז מה? עכשיו מצאתי את התשובה.

מפה לשם גונב לאוזנינו שיש בכרמיאל, בירת הגליל, מבשלת בירה "הגיבור", שהמקומיים כבר מכירים. מקומיים מהקריות של חיפה ועד גבול הצפון וראש הנקרה והביקור בה מומלץ. את הבירה של מבשלת הגיבור מכירים גם חובבי בירה ברחבי הארץ. בירה שנמכרת בבתי בירה ידועים כבירה איכותית מהחבית או בירה בבקבוקים. המבשלה מפעילה גם מרכז מבקרים אליה מגיעים כדי ללמוד על תהליך ייצור הבירה.

בכרמיאל והצפון מבשלת הבירה הגיבור מוכרת גם כמקום בילוי תוסס בערבים עד השעות הקטנות. בחצר המפעל יש "ביר גארדן" כפי שמוכר לנו מבתי בירה בחו"ל. גינת בירה בה אפשר לבלות ערב שלם עם מגוון בירות ואוכל מגוון כמו במסעדה איכותית ובניהולו של שף. המקום נמצא בשולי כרמיאל,  למרגלות הר כמון לגדת נחל שזור. ממש בחיק הטבע. אולי לא ברור לכם למה דווקא פה אבל כשמגיעים מבינים.

שימו בוייז "מבשלת בירה הגיבור" והוייז כבר מכיר את הדרך. הוא יביא אתכם למגרש חניה גדול ומסודר  ומשם הפתעה כמעט לא צפויה,  חצר גדולה  עם עשרות שולחנות וכסאות. יש שולחנות עץ וספסלים בצל עצי חרוב, כמו בפיקניק. בריזה קרירה, מוזיקת רקע נעימה ואווירה טובה. הכל מסביר פנים ועוזר לתפוס ראש טוב כבר מההתחלה. זה המיקום האידיאלי להשתחרר מטרדות היום ולהתחיל ליהנות. ללגום שם את סוגי הבירה השונים המוגשים אל השולחן עם הסברים. אפשר להתחיל עם מגש טעימות. מגש עץ ובו 5 כוסיות עם בירה בטעמים שונים ובחזקים שונים שמחירו 43 ש'. המבינים בבירה יכולים  לגשת ישר לעניין ולבחור בירות שטעמם כבר מוכר להם. כמו ביין, גם בחירת בירה היא ענין של אנינות טעם, ניחוחות, תבלינים, צבע וריח.

לעזרת המתלבטים יגיע מור, בחור חביב ביותר, דור שני למשפחת הבעלים.  מור נולד ויצא לאויר העולם, ישר לעולם הבירה אולי עם בקבוק בירה ביד. מבשלת הגיבור החלה את דרכה בשנת 2012 בכפר תבור ומשנת 2017 היא בכרמיאל. תחילתה בתחביב של ערן גרינוולד הבעלים, שהתחיל ביצור בירה בגראז' הביתי, ועם ההצלחה פתח מבשלת בוטיק לייצור בירה. שם המותג "הגיבור" נבחר בזכות תחביב נוסף שלו, רכבי אספנות, והלוגו של המבשלת והבירות הוא טרנספורטר ישן ומשופץ משנת יצור 1979המשרת אותם עד עכשיו.
המבשלה מייצרת סוגי בירה שונים עם רמת אלכוהול שבין 5 ל-7 אחוז.

- הגיבור בלונדי - בסגנון אייל בלגי, בירה ענברית מרעננת, עם ארומה של פירות הדר
- הגיבור סטאוט - בסגנון סטאוט אירי, בירה כהה עם ארומה עשירה בטעמי קפה שוקולדי
- הגיבור חיטה - בירת חיטה בווארית בגון צהבהב עם ארומה פירותית
- הגיבור IPA - בירה חזקה ומרירה הנוצרת משילוב כמה סוגי לתת וכשות, ובשסיום התסיסה מוסיפים לה כשות היוצרת ארומה טרופית.

יחד עם זאת מידי פעם מיוצרות בירות אחרות, ייחודיות לפי עונות השנה ועוד.
מור, שמסתובב בין כל השולחנות, ישמח לענות על כל שאלה, ולהעשיר את הידע שלכם על בירה. הוא אוהב בירה ואוהב לדבר על בירה. אין כמוהו מבין ענין. כך גם כל אנשי הצוות. כאן כולם חברים של כולם. הלקוחות הקבועים חוזרים בגלל הבירה וגם בגלל האווירה. זהו מקום מפגש לחברים ומשפחות, שכולם באים להעביר ערב באווירה חברתית חופשית נינוחה ונעימה ובמחירים נוחים. ליטר בירה עולה 53 ש', חצי עולה 29 ש' ושליש 24 ש'.

לצד הבירות מוגשות מנות וארוחות אנינות טעם של השף אביחי גלאון. הוא עזב את העיר הגדולה ובחר בשקט ובהוויה הגלילית. הוא יצר תפריט של מנות המותאמות במיוחד לצד בירה ובמחירים הוגנים. בית בירה שהוא גם מסעדה. מבחר של סלטים, פיצות הנאפות בתנור לבנים איטלקי מבצק מחמצת שעבר התססה בתהליך מיוחד. מבחר קינוחים ואיך לא, כמובן בירה עם נקניקיות בוואריות ממולאות בגאודה עם כרוב כבוש וחרדל, נאצוס, פוטטוס ומטבלים. מוצע להתחיל את הארוחה בסלט. סלט שוק עם ירקות, שקדים לבנים, גבינת רוקפור רוטב ויניגרט יוזו תפוזים, או סלט טאבולה ענבים, סלט קפרזה, כרובית או חצילים ואחרים. כ 12 סוגי פיצות מוצעות: פיצה ביאנקה טלה חריף ורוטב שמנת, פיצה רוזה בטטה, פיצה תרד וגבינות, פיצה פריקסה ועוד. לקינוח עוגת גבינה באסקית, שוקולד, אלפחורס וגם כנאפה קממבר ודבש שעל תחתית הקדאיף בחמאת פלפל שחור יש גבינת קממבר עם קונפי שום ודבש. נשמע מעניין ומסקרן.

בזמנו, לפני הרבה שנים, טיולי בתי הספר כללו ביקור במבשלת בירה. בירה שחורה. בירה נשר. זוכרים? זה היה חינוכי להביא לשם תלמידים. כיום החוק מגביל את שתיית הבירה מגיל 18 וגם הביקור מוגבל בהתאם. לדברי מור הסיור במרכז המבקרים מתאים גם למשפחות עם ילדים, אבל הם מקפידים שלא לתת בירה לילדים. מרכז המבקרים מתאים בעיקר לקבוצות ובתאום מראש.

מרכז המבקרים נקי ומצוחצח עם דודי נירוסטה מבהיקים בהם מתבצע כל התהליך. קודם כל מים איכותיים, להם מוסיפים חומרי גלם המיובאים מחו"ל. הלתת , הוא המאלט, אלה הם דגנים קלויים, כמו חיטה ושעורה המונבטים מחדש. חימום הלתת מוציא את הסוכרים לתסיסה. ככל שרמת הקלייה של הלתת גבוהה יותר, כך צבע הבירה המתקבל כהה יותר. את התערובת מסננים, והמוצקים נמכרים כאוכל לכבשים. כדי לאזן את המתיקות, הנוצרת מהלתת, מוסיפים לנוזל המסונן כשות, שהוא צמח הנותן את המרירות, הטעם והריח, לאחר קירור מוסיפים שמרים ובמיכל ההתססה נוצרים האלכוהול והגזים. לדברי מור, שם קורה הקסם. שבועיים וחצי ועד חודש וחצי בתסיסה משפיעים על טיב הטעם הנוצר. זה עוד לא הכל. לאחר המעבר לבקבוקים או לחביות ממשיכה תסיסת הבירה ממשיכה לעבוד, לפתח טעמים וגזים. תהליך אריזת הבירה בבקבוקים ובחביות מתכת לבתי בירה גם הוא סטרילי, ולאחרונה נרכשה מכונה חדשה לאריזת הבירה בפחיות.

למטיילים בגליל זאת אטרקציה הנותנת מענה לשעות לאחר שכל הפעילויות והטיולים הסתיימו. מקום בילוי נוסח חו"ל, וגם מקום לארוחה טובה, שילוב של בית בירה ומסעדה טובה.

כמזכרת לערב נפלא אפשר לרכוש שם חולצה ובקבוקי בירה של 330 מ"ל לקחת הביתה, במחיר 14 - 16 ש לבקבוק.
אפשר לקנות במבשלה מארזים של בירות שונות וגם להזמין מארזים כאלה הביתה וכמתנה לחברים.
את המארז ניתן להרכיב על פי בחירה אישית, מן הטעמים השונים.
את המארזים אפשר להזמין מהבית באמצעות האתר www.giborbeer.co.il משלוח חינם לכל הארץ בקניה מעל 300 ש'.

לדברי מור, יצור בירה זאת אמנות, היכולת להצליח להפיק מחומרי הגלם את הבירה האיכותית במגוון הטעמים. צריכת בירה היא תרבות, היכולת שלנו לפתח את כל החושים ואת אנינות הטעם.

הדרך למבשלה יפה. לפני שקיעה אפשר ליהנות מהנופים המרהיבים שבדרך, מן הכפרים הגולשים מן ההרים ומתמזגים עם הנוף בחזרה, עם החשיכה. שטיח של אורות מכסה את ההרים, את הכרמל ואת הרי הגליל התחתון והעליון. אורות מנצנצים על ראשי ההרים ונוגעים בשמים. נסיעה שהיא טיול עם חוויה.
זהו סיור של אמנות ותרבות וגם של תיירות ונהנתנות, חוויה שמוסיפה טעם לחיים. להרים כוסית ולהגיד "לחיים"!


פתוח חמישה ימים בשבוע, בימים ג - ה משעה 18.00 עד אחרון הלקוחות ובימי ששי ושבת החל מהשעה 14:00

טל. 04-6567472. הבירה כשרה בהשגחת רבנות כרמיאל. המסעדה אינה כשרה.